history of shawl

salam readers;

hari ini kita lari sikit dari kepompong biasa ek..selalu sangat kan update pasal my daily routine je kan..hari ini kita tukar cite skit..tapi jangan risau rakan-rakan..pape hal pun masih lagi saya sebagai pelakon utamanya..huhuhu..setuju tak dengan saya kalau saya cakap shawl adalah trend gadis-gadis remaja belia sekarang..??cepat-cepat..baik semua angkat tangan tanda setuju..saya paksa nie..hehehe..other bloggers macam Maria Elena, Cik Epal, Fatin Liyana, (sekadar menyebut beberapa nama..yg tak di sebut jgn kecik ati tau..kamu juga famous)..tak lupa juga one of our local artist; Yuna..masing-masing bergaya dengan shawl yang sangat colourful kan..

kalau dulu..penggunaan selendang/shawl cuma disangkut pada bahu saja..tak kurang ada jugak yang menjadikan sebagai *mafla (tak sure ejaan)..tapi sekarang tak lagi..dengan shawl..cukup ringkas dijadikan sebagai tudung..bergantung pada kreativiti masing-masing..masa awal-awal shawl baru nak hot..masing-masing tak nak pakai shawl..alasan nanti nampak muka bulat la.. yela..kalau pakai tudung bawal tue kan elok tajam atas kepala tue kan..tapi dengan shawl susah..since kain dia lembut..kalau yg keras..jadi kejung plak atas kepala tue nanti..huhuhu..

saya mula pakai shawl secara rasmi dalam pertengahan tahun 2008..right after i finished my diploma kat kelantan..ingat lagi..time tue last sem kat sana..so..1 kete my family datang dari KL untuk angkut barang-barang 3 tahun saya kt kelantan..since da cakap..mungkin that time will be the last time saya datang kat Kelantan..so haruslah memanfaatkan masa untuk berjalan-jalan di sana..macam bese..destinasi utama bg pelancong ke kelantan, haruslah rantau panjang..kat situ..sempat grab 2 helai shawl..pink dan cream..tapi time tue shawl yg jenis jalur-jalur nie yg baru femes..



pink - first time pakai shawl
purple - the best pic kut..huhuhu

other ~
tapi shawl jenis ade slacknye plak..even bila pkai tue nmpk mcam sgt ayu(ecece)..tapi shawl nie sangat nipis..penggunaannya memang boleh nampak leher la..sebab tue tak leh beli kaler yang terang sangat..kena beli kaler yang gelap-gelap..kalau tak silap..untuk shawl jenis camnie..hmm...ade la jugak dalam 6 pasang kut..penggunaannya sampai la saya masuk degree di shah alam..tapi diselang-selikan dengan penggunaan tudung biasa..

kemudian kita beralih ke peredaran shawl yang seterusnya..masa nie da mula pakai plain shawl..langkah selamat..beli kaler hitam..at least semua kaler boleh pakai..tapi silap beli gak..konon-konon tak nak amik yang lembut punya risau nanti melekat kat muka..alih-alih teramik yang kejung punya..huhuhu..jenuh saya nak membelit-belitnya..

~ colourful shawl ~


cuba utk jadi lebih kreatif..tudung bawal kecik belit macam shawl..sudahnya saya sendiri yang terbelit..

tapi tak leh lawan dua kakak nie..dorang je yg jadi wat style tue (as far as i know)..lagi-lagi kakak pink kanan tue..
* credit to niza & nana..aku amik pic nie dri fb korg ek.. :)
 selain shawl..ade try jugak pakai instant tudung..ala..yang ramai panggil tudung ekin tue..tapi memang can not go..macam mak cik sangat diorang ckp..langsung tak nampak keremajaan ku..huhuhu..saya pakai pun cuma untuk ke kedai area kawasan rumah je..paling tak pun untuk attend mne kursus yang memerlukan tindakan bersiap dengan segera.

can not go..can not go
 mula dalam pertengahan tahun lepas..inner mula diperkenalkan..pernah teringin nak cuba tapi tercuba-cuba..sebab kadang-kadang tengok orang pakai semua jenis yg melekap ke dahi..hohoho..tak leh..lagi menampakkan kebulatan muka aku..lagipun before nie saya adalah gadis berkaca mata..so..bila pakai inner dengan shawl sama je la..cuma membulatkan penampilan saya..tapi bila berblogwalking tue..banyka je nampak other blogger pkai inner nie..pastu elok je diorang pakai..muncung je..tak de pun melekat kat dahi..search-search kat youtube/blog on shawl toturial (ingat kawan-kawan..nak ilmu kena rajin tau)..jumpa la rahsianya..rupanya diorang tetas sikit belakang shawl..oooo..begitu rahsianya..even da tahu rahsianya tapi still tak tergerak hati lagi nak beli cotton inner..

sampaila saya jumpa this girl kat my office..time tue dia bukak booth kat ofis..bila dia cakap inner nie spesel punya..handmade, dia je yang jual since dia buat sendri..trus rasa nak try..the very first inner yang sy beli dri dia ialah yang kaler merah+hitam bawah nie..some of pic using Ayunar Inner..saya suka beli 3Tones pnya..senang..mudah, banyak kaler leh tukar-tukar..harga pun tak mahal dan sangat best bila pakai..

some pic using 3Tones Inner Ayunar

 
also can be used as 1Tone Inner



turut cuba pakai gypsy shawl..
 last pic..still using Ayunar Inner cuma pkai pakai bersama gypsy shawl..ala shawl yang jenis ade batu kat hujungnya tue..shawl nie serius sgt mudah nak pkai..tak yah risau-risau nak gosok since memang already material dia memang jenis yang berkedut-kedut pun..even kalau kita beli pun memang penjual tue gulung-gulung kan shawl nie...so kalau rasa da kelam kabut sangat...capai je yang nie..currently..saya cuma baru ade 2 pasang shawl jenis nie..nanti nak kumpul la..hehehe..

k la..rasa cukup panjang da entri pasal shawl nie..lain kali kite bertemu lagi ye..pada yang lain..keep on creative.. :)



 

11 bijak pandai berkata-kata:

LyNn HaMzAh said...

wah...rajinnyer nuraitul pakai shawl...kak lynn suka gak tp x der la banyak sangat koleksi macam nuraitul...

Amni said...

saya memang tak reti pakai shawl.. ada beli.. tapi tak pakai pun.. hehe.. skang masih lagi pakai tudung bawal.. hehe.. sangat tak mengikuti perkembangan kan dear,.. =p

nuraitul said...

kak lynn : rajin ke kak..boleh la..da bese pkai..sekejap je siap..lg cpt kut dri pkai tdung bese..hehehe..

amni : thanx for visit dear..
cmne tue..??ade beli tp tak pkai..??so jd koleksi je la ek..baguihnye.. :)

Ieqa Swetluv said...

sangat failed pakai shawl. Bila lilit2 mesti rase susah n lambat gile, bila da tak selesa lama2 fed up terus sarung tudung cepat siap gak haha

nuraitul said...

ieqa : thanx for visit..
huhuhu..mula2 mmg susah..jenuh gak nk bg muncung ats kepala tue..tp dgn ade inner nie..xde mslh lg.. :)

||kiena|| said...

heeeeee akak pon suke pakai shawl, n syria! sbb cepat siap! lagi 1 tak iron pon tak pe, ni mmg dasar malas iron!!! =P

nuraitul said...

btul kak..klu nmpk kedut..bg alasan..'mmg kain dia cmtu la'..hahaha..tp syria sy lum try lg la kak..tringin nk try..lg senang kan..

myra anne said...

kte mmg suke pkai shawl dr zaman kolej..skng dh xde tudung bawal lnsung. beli tudung instant pon utk situasi yg btol2 kne instant. huhu... shawl plg sng nk pakai...=)

nuraitul said...

lgsg tak usik da ek tdung bawal..??transformers btul..huhuhu.msti muka akan nmpk sgt lain kan klu tetba buang tebiat nak pkai tdung bawal blik..

..izza.. said...

bestnye pandai pakai..
iza beli je shawl tp xpnah ade keberanian nk pakai

nuraitul said...

best ke..??boleh la..rse lg senang pkai shawl..ade beli..??try je izza..nk thu cara..leh check kt youtube..byk diorg aja.. :)

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

anda baik hati bukan :)

yang ni pun best !!